W środę 15 listopada pojechaliśmy na wycieczkę do restauracji meksykańskiej na warsztaty z gotowania. W trakcie pierwszej lekcji udaliśmy się autobusem do metra, którym dojechaliśmy na Powiśle. Stamtąd przeszliśmy kawałek do restauracji, w której odbywały się zajęcia. W restauracji przywitała nas pani prowadząca warsztaty – Meksykanka. Gdy wszyscy zajęli swoje miejsca, pani zaczęła nam opowiadać o kulturze meksykańskiej i tamtejszym święcie zmarłych, pokazując nam też wiele zdjęć. Po prezentacji zaczęliśmy gotować. Najpierw przygotowaliśmy deser, którym był krem limonkowy przekładany ciastkami. Gdy zrobiliśmy już deser, zaczęliśmy robić tacos. Najpierw kroiliśmy warzywa, a potem każdy przygotowywał swoje tortille i dawał na nie dodatki, które mu najbardziej pasowały. Po zjedzeniu tacos próbowaliśmy przygotowanego wcześniej deseru, a gdy już zjedliśmy deser, dekorowaliśmy cukrowe czaszki lukrem. Po skończonej pracy pożegnaliśmy się z paniami prowadzącymi zajęcia, również im za nie dziękując i udaliśmy się z powrotem do szkoły.
Lena Gajewska 7b