
W zeszłym tygodniu klasa 8b była na zajęciach z przygotowywania i pieczenia mazurków wielkanocnych.
Najpierw uczniowie wysłuchali wykładu o Wielkanocy i wypiekach świątecznych. Następnie stanęli przy stołach i szybko układali kruche ciasto w formie – nie można było zbyt długo tego robić, żeby masło się nie rozpuściło. Prowadzące zabrały formy z ciastem do pieczenia, a my przygotowaliśmy się do wejścia na halę, żeby obejrzeć, jak wygląda proces formowania i pieczenia różnego rodzaju pieczywa firmy “Grzybki”.
Po powrocie z hali zaczęliśmy dekorować nasze mazurki rozmaitymi masami i posypkami. W oczekiwaniu na zastygnięcie mas (chociaż częściowe) wysłuchaliśmy opowieści o historii piekarni i spróbowaliśmy wybornego pieczywa. W końcu nadeszła pora na pożegnanie – spakowaliśmy nasze wypieki w firmowe pudełka i podziękowaliśmy za zajęcia.