Najlepiej smakują ogórki kiszone w szkole!

W ostatni piątek nasza klasa 3A robiła ogórki małosolne. Chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem. FOTO
Przepis na ogórki małosolne.
Składniki: ogórki, koper, czosnek, korzeń chrzanu, woda, sól. Można dołożyć liście wiśni, winogron lub dębu.
Wykonanie:
Obieramy ze skórki ząbki czosnku. Obieramy i kroimy w cienkie paski korzeń chrzanu. Na dno słoika wkładamy koper. Potem ciasno upychamy ogórki. W wolne przestrzenie wkładamy chrzan i ząbki czosnku. Następnie robimy kolejną warstwę -koper, ogórki, chrzan, czosnek. W dużym garnku przygotowujemy bardzo słoną wodę (mieszamy, aż cała sól się rozpuści). Gdy zapełnimy ogórkami cały słoik (musi zostać trochę wolnej przestrzeni) wlewamy po brzegi słoną wodą. Mocno zakręcamy słoik. Po dwóch-trzech dniach ogórki małosolne są gotowe!
Tomek M.

Potrzebne nam są: słoik, chrzan, ogórki, czosnek, parasolki kopru, sól, woda.
1. Parasolki kopru włożyć do słoika.
2. Dołożyć chrzan i czosnek.
3. Poukładać ogórki.
4. Kolejna warstwa chrzanu i czosnku.
5. Przykryć parasolkami kopru.
6. Dopełnić ogórkami.
7. Zalewamy letnią osoloną wodą.
8. Zakręcamy słoik i po kilku dniach zajadamy pyszne ogóraski.

Z zajęć podczas których robiliśmy ogórki, najtrudniejsze było obieranie chrzanu, ponieważ trudno było dotrzeć do wszystkich miejsc. Najdziwniejsze było próbowanie ziarenek kopru, nie były zbyt dobre :-(, a najśmieszniejsze było próbowanie wody z sześcioma łyżkami soli 🙂

Matylda P.