W środę, 18 kwietnia wybraliśmy się na zajęcia kulinarne „Smaki Niepodległości” w Pałacu w Wilanowie. Zajęcia dotyczyły kuchni lat 20. i 30. Kiedy dotarliśmy na miejsce, pani Krzysia oraz pan Adrian opowiedzieli nam trochę o kuchni w dwudziestoleciu międzywojennym. Następnie przeszliśmy do gotowania. Mieliśmy przygotować kotleciki z dorsza zapiekane pod beszamelem z pęczotto z parmezanem oraz ze szpinakiem. Do tego był gotowany kalafior oraz surówka z rzodkiewki i kalarepy ze śmietaną. Na deser zrobiliśmy warszawską zupę nic, czyli śmietanowo-jajeczno-waniliowy krem z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami posypany płatkami migdałów. Po ugotowaniu nadszedł czas na konsumpcję. Większości smakowały przygotowane przez nas posiłki.
Uważam, że zajęcia były ciekawe m.in. z powodu, iż mogliśmy także sami coś zrobić.
Sonia Baranowska 7a